Els passos per fer aquest pa són els següents.
El primer i principal esta fet amb massa mare natural elaborada per un servidor, solament conté aigua i farina de blat integral i després la blanquejo amb farina de força, el mètode és en un pot de vidre, poses 20gr. de farina integral de blat i la mateixa quantitat d'aigua mineral o reposada de l'aixeta.
Aquesta operació la realitzes quatre dies a la nit per exemple, en el quart dia la massa estarà apunto per fer el pa; poses 100gr de massa mare en un bol mes 100gr d'aigua mes 100g. de farina de força i en quatre hores obri fermentat i estarà llesta per fer servir, (pots fer-ho a la nit abans de ficar-te al llit) . Agafes 200gr. de la massa que tens en el bol mes 500gr. de farina de força 12gr. de sal i 300gr d'aigua.
La resta de massa que et queda en el bol ho poses en un pot, si no ho utilitzes en el moment juntament amb l'altre i ho guardes en la nevera tapat per a una altra ocasió, per tornar a utilitzar-ho solament has de deixar-ho a temperatura ambienti i reactivar-ho posant farina i aigua com al principi.
Bé seguim on ho deixem, poses tots els ingredients en un bol menys l'aigua que la tirarem en tres vegades i pastem amb les mans és molt millor rectificar amb aigua així que no la posis tota de cop, perquè et podria quedar massa clara, tindràs una massa enganxosa llavors la deixes reposar 1/2h. Poses una mica d'oli a la taula no mes humida i una mica a les mans, fas un pastat de 15” cada 15’quatre vegades deixes reposar 2h i fas un estiratge de la massa i plegat sense trencar el gluten deixes reposar 2h mes.
Per primera vegada poses farina en la taula, pastes estirant i doblegant i li dónes forma a la massa la poses en un bol ben enfarinat tapat i la deixes reposar unes 4 h.
Passem al enfornat la massa no té perquè creixa el doble si ha de creixa però depèn de la farina ja que unes tiren mes que unes altres; amb aquest punt grenyes el pa ja bores que sa fet la molla en fer el tall bona senyal, ja que la molla es forma en el repòs de la massa, el forn ha d'estar a 250ºC i tenir vapor durant els primers 20’ després sense vapor i ho anirem baixant de temperatura durant el enfornat fins a arribar als 200ºC el enfornat triga entre 60’ i 50’ quan ho tinguis ho poses a refredar en una reixeta i que aprofiti aquests pans estan millor quan s'assenta la molla al cap d'unes hores.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada